Una vegada la dona ha entrat a l’etapa de la menopausa, que generalment és entre els 45 i els 55 anys, el sagnat ha de deixar d’existir. A partir d’un any de l’últim, ja no és normal tenir fluxes de sang vaginal. Si això passa, encara que sigui només una taca, no ens hem d’espantar però si cal que ens posem en contacte amb l’especialista. A Ginecòlegs Granollers l’informarem de si es tracta d’un símptoma normal de la menopausa o si és signe d’un problema, i també l’acompanyarem en el tractament que sigui necessari.
El sagnat durant la menopausa pot tenir orígens diversos: per atròfia vulvar, que pot produir pèrdua de sang per sequedat i erosions. Hi pot haver una ferida a nivell vaginal o també provinent del coll de l’úter. D’altra banda, amb la menopausa la disminució de la producció de les hormones femenines, els estrògens, provoca la reducció de l’endometri, el teixit mucós que recobreix l’interior de l’úter, que es fa més fi i fràgil. Aquesta atròfia endometrial pot provocar algun tipus de sagnat anormal. Encara dins l’úter, l’aparició de pòlips benignes a l’interior o bé en el coll o canal de l’úter també poden fer que hi hagi algun flux sanguini. La majoria de les causes del sagnat són benignes, però el càncer d’endometri també es pot manifestar per primera vegada amb un sagnat. De fet, fins a un 20% de les pacients que sagnen en la menopausa ho fan a causa d’un càncer d’endometri. Per això és molt important descartar que es tracti d’un càncer i no passar per alt cap sagnat a partir de la menopausa.
En la seva visita, l’especilista li farà una història clínica complerta i una exploració ginecològica. També li farà una ecografia per valorar les característiques de l’úter i medir el tamany de l’endometri. També es pot fer una biòpsia d’endometri, per extreure una mostra i analitzar-la. Per explorar l’úter amb més detall també hi ha la possibilitat de fer una histeroscòpia. En cas que sigui necessari, a Ginecòlegs Granollers li aconsellarem el tractament més adequat, però recordi que és molt important poder-lo tractar com més aviat millor, d’aquí la importància d’acudir a l’especialista de seguida que hi hagi sagnat. En cas d’atròfia, el més habitual és utilitzar cremes amb estrògens locals, sempre que no hi hagi contraindicacions al seu ús. L’extirpació i la cirurgia estaran recomanades en cas de pòlips i tumors malignes.