La gent creu que si tenen relacions sexuals prop del dia de l’ovulació, segurament hi haurà embaràs, però no sempre és així.

En realitat, la capacitat reproductiva de la nostra espècie és baixa, de manera que la possibilitat d’embaràs , quan la relació es produeix en el període ovulatori, en una parella menor de 35 anys, i sense factor d’esterilitat coneguts, és de només un 20-35 % per mes.

A partir dels 35 anys la fertilitat de la dona disminueix i als 40 anys la probabilitat mensual d’aconseguir un embaràs és de menys del 10 % per mes. Això no vol dir que l’embaràs sigui impossible després d’aquesta edat.

L’esterilitat es defineix com la dificultat per aconseguir que una dona quedi embaraçada.

L’esterilitat primària es quan la parella no ha aconseguit mai un embaràs i l’esterilitat secundària quan la parella ja ha tingut algun fill i ara no es queda embaraçada. La infertilitat es defineix com la repetició de més de 2 o 3 avortaments espontanis.

Molt poques parelles pateixen una esterilitat definitiva, la majoria de casos se sol·lucionen amb els diferents tractaments que hi ha.

En una parella jove, es considera que hi ha esterilitat quan no s’aconsegueix un embaràs desprès d’un any de relacions sexuals sense fer servir cap mitjà anticonceptiu. Si la dona té més de 35 anys és aconsellable començar l’estudi d’esterilitat als 6 mesos de relacions sense mitjà anticonceptiu. De totes maneres sempre és millor individualitzar cada cas.

Estudis epidemiològics demostren que entre un 10 i un 15 % de parelles en edat reproductiva tenen problemes de fertilitat.