Com sabré que ha arribat el dia del part?

Les dones donen a llum entre les 38 i les 42 setmanes de gestació. Ara bé, és impossible saber amb certesa quina serà la data del part, a no ser que estigui induït o programat. Prèviament a l’inici del part -estem parlant d’hores o dies- es poden donar alguns senyals que ens indiquen que no falta massa temps per al final del camí que es va començar nou mesos enrere. Són el que es coneixen com a pròdroms de part, són falses alarmes però que ens han de posar en alerta perquè són el senyal que el part s’acosta.

Els pròdroms del part més comuns són les contraccions de l’úter amb un dolor semblant al de la menstruació i que es poden apreciar com un enduriment progressiu de l’abdomen. Són normals a partir del tercer trimestre i en cap cas ens indiquen l’inici del part. La pèrdua del tap mucós també és possible sense que el part hagi començat, tot i que és un signe evident que cada vegada queda menys temps. Finalment, també hi ha la possibilitat de tacar lleument de sang després de la visita a ginecologia en les últimes setmanes d’embaràs.

Bàsicament, hi ha dues de maneres de saber que ha arribat el dia del part. La primera són les contraccions: l’augment de producció de l’hormona oxitocina fa que la musculatura uterina es contragui. Perquè siguin de part, aquestes contraccions han de ser doloroses -cada vegada en augment- amb molta regularitat per exemple d’una cada 5 minuts, i persistents. Tot i que cada cas és un món, se sol dir que si és el primer part, abans d’anar a l’hospital podem arribar a estar dues hores amb contraccions regulars i doloroses cada tres o quatre minuts. La segona manera de saber que el part es desencadena és amb el trencament d’aigües. Si són clares i sense color, i tampoc tenim contraccions, podem trigar unes poques hores en arribar a l’hospital. Pel contrari, si són verdes, grogoses o molt fosques, poden ser senyal de patiment del bebè, i cal anar ràpidament a urgències.

Per acabar aquest article, us oferim algunes recomanacions per pal·liar el dolor de les contraccions de part. Per exemple, conèixer les diferents tècniques, també les no farmacològiques, per alleujar-lo, com la llibertat de moviments i posicions de la dona durant el part, l’ús d’aigua calenta en la dilatació. Les tècniques de relaxació, massatge i respiració o l’ús de pilotes durant la dilatació contribueixen a disminuir el dolor.  Fins i tot la distracció pot ser una bona aliada per suportar-lo millor.