Quins esports ajuden a enfortir el sòl pelvià?

Amb l’edat, la musculatura del sòl pelvià es va debilitant, un empitjorament que encara és més pronunciat amb els canvis hormonals de la menopausa. En aquest moment, la zona del sòl pelvià perd flexibilitat. La pèrdua de fermesa en la musculatura d’aquesta part del cos on es recolzen els òrgans abdominals és la causa més habitual de la incontinència i del prolapse -caiguda- de l’úter. En el cas de la incontinència, es calcula que la pateixen una de cada quatre dones. Des del Centre de Ginecologia i Obstetrícia volem donar a conèixer quins esports són els més adequats per enfortir el sòl pelvià i també quins haurem d’evitar practicar sense prendre mesures concretes.

Parlarem de 3 disciplines esportives que poden beneficiar el sòl pelvià: la natació, el ioga i els entrenaments Pilates. En no ser un esport d’impacte i si es practica de manera regular, amb la natació contribuïm a un bon estat general de salut, a un control del pes, i de manera indirecta, al bon estat del sòl pelvià. Les posicions i respiracions que es fan en practicar ioga ajuden a reduir la pressió de l’abdomen, produeixen una contracció adequada a la paret abdominal i tonifiquen la musculatura perineal. Finalment, el mètode Pilates inclou la realització dels anomenats abdominals hipopressius, amb què s’aconsegueix tonificar la musculatura del sòl pelvià.

En general, tots els esports que causen un impacte a la zona del sòl pelvià -com el running o el pàdel- acaben provocant una hiperpressió que va debilitant gradualment els músculs i teixits del sòl pelvià. És recomanable prendre una sèrie de mesures durant la pràctica de l’esport i complementar-les amb una sèrie d’exercicis específics. En el cas del running, per exemple, trucs com evitar córrer sobre terreny dur o fer gambades curtes ajuden a reduir l’impacte sobre el sòl pelvià. També ens ajudarà a mantenir-lo en bones condicions i corregir-ne possibles disfuncions la pràctica d’exercicis de Kegel.

En el cas de les dones que acaben de parir, no és recomanable començar a fer esport de seguida. Primer cal que es recuperi el sòl pelvià, amb una bona recuperació post part, procés que durarà uns 2 mesos i adquirir el hàbit de fer exercicis de reforçament del sòl pelvià un rato cada dia