Quin paper juga l’oxitocina durant el part?

L’oxitocina, també coneguda com a hormona de l’amor, compleix una funció clau durant el treball de part, desencadenant les contraccions, rebaixant la sensació de dolor i fins millorant el vincle entre mare i fill, quan la dona dona a llum al seu bebè.

Moltes vegades, hem sentit que una dona s’ha posat de part en plena nit o quan estava descansant i això és perquè la dona se sent relaxada i segura. En aquest moment, l’oxitocina s’allibera i comença a desencadenar-se el procés per al treball de part. És una hormona que és capaç de regular tant la calma com l’estrès, dos estats que es donen constantment en el treball de part. És una hormona que aconsegueix que el part se succeeixi amb més fluïdesa i de manera progressiva.

Com actua l’oxitocina en l’organisme de la dona?

  • Provoca les contraccions uterines que inicien i faciliten el part
  • Genera la contracció de les cèl·lules mioepiteliales de la mama per a desencadenar el reflex d’ejecció de la llet materna
  • Té un paper important tant en el part com en l’enamorament, el desig sexual, la maternitat, les relacions, la criança… S’encarrega d’enviar informació a les neurones de l’amígdala, una estructura del cervell que es relaciona amb les emocions i el comportament social.

L’adrenalina, el cortisol i la noradrenalina són hormones que ens mantenen en alerta i ens preparen per a un moment difícil i, per l’altre, l’oxitocina, serotonina i dopamina, ens proporcionen calma i relaxació. Totes les hormones són necessàries per a la nostra supervivència i hem de deixar-les fluir en el moment adequat, aconseguint el major equilibri possible.

L’oxitocina se segrega amb els petons, les carícies i el contacte amb persones que ens fan sentir bé o quan fem exercici, una pràctica de relaxació, ens fan un massatge… És una hormona que ens predisposa a sentir plaer. Però el seu paper més conegut és en el part, ja que la hipòfisi genera oxitocina en forma de polsos, provocant les contraccions en l’úter i fent que el coll de l’úter es vagi preparant, dilatant i, finalment, permeti el naixement del bebè.

L’oxitocina també ajuda a generar el vincle afectiu entre mare i fill, ajudant la dona a sentir-se més desinhibida i a experimentar, dins del dolor del treball de part, sensacions de benestar i molta força interior.