Què és l’episiotomia i per què es realitza?

L’episiotomia és un tall que es realitza en el perineu, l’àrea que es troba entre la vagina i l’anus de la dona, amb l’objectiu d’ampliar el canal de part i evitar esquinçaments més extensos que puguin ser difícils de reparar. És un procediment quirúrgic que es fa durant el part per a facilitar el naixement del bebè que s’havia convertit en una pràctica rutinària en els parts, però que, en l’actualitat, es du a terme de manera selectiva i només quan és mèdicament necessària.
Segons l’OMS i altres organitzacions mèdiques, es recomana evitar l’episiotomia de rutina, ja que la majoria dels parts poden ocórrer sense necessitat d’aquest procediment.


Quan és realment necessària una episiotomia?

  1. Distòcia d’espatlles: Si durant el part l’espatlla del bebè queda embussat darrere de l’os púbic de la mare, l’episiotomia pot facilitar el seu alliberament i prevenir complicacions greus.
  2. Part instrumental: En alguns casos, quan s’utilitza un fòrceps o una ventosa per a ajudar en el part, aquesta pràctica pot resultar necessària per a proporcionar més espai i facilitar l’extracció del bebè.
  3. Part d’emergència: Si el bebè està en perill i es necessita un lliurament ràpid, l’episiotomia pot ser feta per a accelerar el procés i evitar complicacions greus.

Pot l’episiotomia presentar alguns riscos?
L’episiotomia no està exempta de riscos i complicacions, ja que pot provocar dolor, sagnat, infeccions i dificultats en la cicatrització. A més, pot augmentar el risc d’esquinçaments perineals més extensos, que requereixin una reparació més complexa.
En l’actualitat, molts professionals de la salut promouen mètodes alternatius per a prevenir esquinçaments perineals durant el part, com a massatges perineals, exercicis específics i tècniques de respiració. Aquestes pràctiques poden ajudar a preparar el perineu per al part i reduir la necessitat de dur a terme una episiotomia.
Encara que es recomana evitar l’episiotomia de rutina, pot ser necessària en uns certs casos específics. Si tens dubtes o preocupacions sobre aquesta pràctica, és important parlar amb el teu ginecòleg/a per a obtenir més informació i prendre decisions informades sobre el teu procés de part.