Prevenció i tractament de la candidosi vaginal

La càndida albicans és un fong que viu en diferents parts del cos, com la vagina, la boca, els intestins o la pell. Quan es reprodueix de manera accelerada provoca la infecció anomenada candidosi. En aquest article tractem a fons una infecció força habitual en dones en edat reproductiva i que pot ser molt molesta, i ens centrarem en la candidosi vaginal, produïda quan s’altera la quantitat i l’equilibri entre bactèries  que conviuen de manera normal a l’interior de la vagina. I és que, en el moment en què disminueix la quantitat de bactèries, els fongs poden entrar i  es poden reproduir molt ràpid i convertir-se en una infecció.

Com es trenca aquest equilibri, com es redueix la quantitat de bactèries que acaba provocant la proliferació de la càndida albicans? Destaquem 3 possibilitats. L’ús freqüent d’antibiòtics és una de les causes més comuns, ja que poden eliminar bactèries saludables presents a la vagina, deixant via lliure als fongs. Una altra raó de l’aparició de la candidosi vaginal és la disminució del sistema immunològic, provocada al seu torn per una altra infecció o malalties com la diabetis, el càncer, la sida, etc.. Finalment, els canvis hormonals propis de l’embaràs i la menopausa també poden ser causa de la candidosi vaginal.

Com hem comentat, es tracta d’una infecció molesta i dolorosa, amb coïssors en orinar o en tenir relacions sexuals o picors continuades tant a l’interior de la vagina com a la vulva. Un altre dels símptomes de candidosi vaginal és la secreció d’un flux d’aspecte blanquinós i espès. En cas de dones embarassades, amb sistemes immunitaris debilitats o amb diabetis no controlada la candidosi es pot agreujar. Per això, davant l’aparició d’aquesta simptomatologia el més important és acudir a l’especialista perquè el diagnostiqui i dictamini el tractament més adequat. Per combatre aquest tipus d’infeccions el més habitual són els medicaments antifúngics, en forma de crema o de petits òvuls vaginals, i  també podrà ser oral.

Així doncs, hi ha casos en què la candidosi vaginal no es pot prevenir -especialment si el nostre sistema immunològic disminueix a causa d’una malaltia-, però hi ha alguns hàbits que en certa manera ajuden a què no es desenvolupi, com ara mantenir una dieta sana, evitar la roba interior que no sigui de cotó, tenir cura de la higiene íntima després d’orinar i del coit, i utilitzar productes adequats per a la higiene íntima.