Segons dades de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia, una de cada cinc dones fa servir pastilles anticonceptives. És el segon mètode anticonceptiu més utilitzat a Espanya, després del preservatiu. A les consultes -també nosaltres al Centre de Ginecologia i Obstetrícia- percebem un seguit de falses creences sobre aquestes píndoles. En aquest article expliquem què és veritat i què és mentida de les pastilles anticonceptives. Perquè, tot i que hi ha una llista de mites falsos, també hi ha una sèrie de consells i efectes secundaris que cal tenir en compte.
Comencem pels mites: les pastilles anticonceptives no engreixen. Malgrat que moltes persones així ho creuen pel fet de portar hormones, l’especialista en ginecologia recepta el producte més adient segons les característiques de cada persona. Sí que hi pot haver una petita inflamació en algun moment del cicle, per en cap cas engreixen.
Les pastilles anticonceptives no dificulten el quedar-se embarassada després del tractament. Habitualment la fertilitat es recupera dins els tres primers mesos -i de vegades fins i tot en el primer- de deixar el tractament. La realitat és que cada vegada les dones volen tenir fills a edats més avançades i quan deixen de prendre anticonceptius tenen una edat en què ja ha disminuït la fertilitat. També hi ha qui creu que l’ús de pastilles afavoreix la concepció de bessons. Tampoc és cert, ja que això depèn de la predisposició genètica de cadascú. Dos falsos mites més asseguren que cal fer descansos si fa molt de temps que es prenen les pastilles, sobretot si són combinades; i que les pastilles no incrementen el risc de patir càncer. Res més lluny, ja que fins i tot està demostrat que la píndola redueix el risc de càncer d’ovari entre un 30% i un 50%.
D’altra banda, sobre la píndola anticonceptiva cal tenir en compte una sèrie d’advertències o inconvenients. Al principi, fa 60 anys, la càrrega hormonal era molt elevada, però amb els anys s’ha anat reduint i millorant per tant la simptomatologia adversa. Amb tot, aquest mètode anticonceptiu té per a les dones una sèrie de contraindicacions i possibles efectes secundaris. Primer que tot, cal tenir en compte que, com tots els mètodes anticonceptius, no és 100% eficaç, i per això és molt important prendre-se’l com està indicat i no deixar-se cap pastilla. Un altre consell és que cal anar en compte a barrejar-les amb altres medicaments. Els antibiòtics o els epilèptics poden reduir l’absorció de l’anticonceptiu. Mentre duri l’administració d’aquests medicaments és recomanable utilitzar un altre anticonceptiu de reforç, com el preservatiu. També existeix un risc de trombosi, encara que molt baix, d’entre 500 i 1.000 casos per milió. Finalment es pot donar el cas de pèrdua de líbido sexual. Malgrat no està demostrat, és un efecte que s’està estudiant.