Per què és crucial una educació sexual continuada i a quina edat hem de començar a tenir-la en compte?

Quan comencem a crear la nostra identitat sexual?

L’educació sexual és una eina fonamental per a la salut i el benestar de les persones a totes les etapes de la seva vida. És indispensable proporcionar informació precisa, respectuosa i adaptada a cada edat, des del moment en què comencem a formar la nostra identitat sexual. 

Començar amb una educació sexual des de ben petits comporta diversos beneficis significatius. En primer lloc, permet que els nens i les nenes adquireixin coneixements adaptats a la seva maduresa emocional i cognitiva, fent que s’expliqui de forma clara i honesta temes com l’afecte, el respecte, la diversitat sexual i de gènere. Aquesta comprensió, contribueix a un desenvolupament saludable de la seva identitat i autoestima i la dels altres.

L’educació sexual com a eina davant de situacions de risc

Una educació sexual precoç ajuda a prevenir situacions tan perilloses com l’abús sexual, les malalties de transmissió sexual i els embarassos no desitjats. Donar eines als infants per entendre i comunicar sobre el seu cos i les seves emocions redueix la vulnerabilitat davant possibles situacions complicades i els capacita per prendre decisions informades i saludables al llarg de la seva vida.
El fet de tenir una educació sexual continuada ens permet comprendre i respectar millor el nostre cos, les nostres emocions i les relacions interpersonals.

Evitar tabús i prejudicis

L’educació sexual continuada fomenta la comunicació oberta i respectuosa entre els joves i les seves famílies, assegurant espais segurs per abordar dubtes, inquietuds i temes relacionats amb la sexualitat sense tabús ni prejudicis. Aquest diàleg positiu potencia relacions familiars saludables i reforça la confiança entre pares, mares i fills.

És responsabilitat de la societat i les institucions assegurar que aquest tipus d’educació sigui accessible, inclusiva i basada en el respecte i la diversitat, contribuint a la construcció d’una societat més equitativa i respectuosa.