Alguns dels dubtes que genera especialment el primer embaràs s’han convertit amb el pas de les generacions en mites o falses creences. La necessitat de tenir una explicació per a tot allò que passa en els nou mesos de gestació d’una criatura ha fet que durant el passat s’hagin alimentat creences populars. Per sort, actualment la ciència coneix en profunditat tot el procés de l’embaràs, i sempre que la persona tingui dubtes es pot adreçar als professionals de la salut ginecològica perquè li resolguin.
Un dels mites que cal desmuntar d’entrada és el de les conseqüències dels desitjos de la dona embarassada en la pell del nadó. Els canvis hormonals o les carències nutricionals, entre altres factors, fan que aproximadament la meitat de les dones embarassades tingui desitjos durant l’embaràs, tot i que en cap cas es relacionen en possibles marques sobre la pell del bebè. Igualment, tampoc hi ha cap relació entre l’aspecte físic de la dona i el sexe del seu futur fill o filla, malgrat és cert que en néixer els nens solen pesar més que les nenes. I encara un mite més que cal desmentir de manera categòrica: l’acidesa o la cremor d’estómac de la dona embarassada no té cap relació amb el fet que el nadó tingui molt cabell. Aquest tipus de molèstia es deu principalment a la pèrdua de l’angle antirefluxe de l’estomac, que al seu torn ve causat perquè l’úter gestant desplaça l’estomac de la seva posició habitual.
La creença que s’ha de fer un parèntesi en les relacions sexuals durant l’embaràs també cal deixar-la en el terreny dels mites falsos. Tal com explicàvem en un article anterior sobre les relacions sexuals durant l’embaràs, sempre que no hi hagi complicacions, les relacions sexuals durant l’embaràs no només són possibles sinó que poden ajudar a flexibilitzar els músculs pèlvics i a reforçar el vincle de la parella. Una altra llegenda urbana força estesa és la que afirma que és millor que la criatura neixi amb 7 que amb 8 mesos. Rotundament fals: el millor per al nadó és néixer entre les setmanes 37 i 42, com més s’acosti la gestació a aquest temps, molt millor.
Aquests són alguns dels mites sobre l’embaràs que per experiència pròpia ens hem trobat a la nostra consulta, i que són especialment freqüents en mares primerenques. El desconeixement, les pors i a vegades també la sobreinformació els afavoreixen, però esperem que a través d’aquest article us haguem ajudat a aclarir-ne alguns.