Exercici durant el cicle menstrual: comprendre i adaptar

Durant el cicle menstrual, les dones poden experimentar canvis físics i emocionals que poden afectar la seva energia i motivació per a l’exercici. És important comprendre com això pot influir en la pràctica de l’activitat física i adaptar-ho en conseqüència.

Com es divideix el cicle menstrual?

  • Fase menstrual: comença amb el primer dia del període menstrual i pot incloure molèsties abdominals i fatiga.
  • Fase folicular: després del període menstrual, els nivells d’energia solen augmentar i la sensació de benestar també.
  • Ovulació: aproximadament a la meitat del cicle, hi ha un augment dels nivells d’estrògens i es pot experimentar un pic d’energia.
  • Fase lútea: després de l’ovulació, els nivells d’estrògens disminueixen i poden aparèixer símptomes premenstruals com la irritabilitat o la sensació de pesadesa.

Consells pràctics per fer exercici durant el cicle menstrual

Durant el cicle menstrual és important adaptar la pràctica de l’exercici segons les necessitats del cos en cada fase. Si sents cansament o malestar, és important respectar-ho i ajustar la intensitat de l’activitat física.

D’altra banda, és recomanable mantenir-se hidratat i escollir una alimentació equilibrada, així com també evitar l’exercici excessiu. En algunes fases del cicle menstrual, com la fase lútea, l’exercici excessiu pot augmentar els símptomes com la fatiga o la irritabilitat. És important no forçar el cos més enllà del que pot suportar.

Exercicis recomanables

Alguns tipus d’exercicis que es poden adaptar a les diferents fases del cicle menstrual inclouen:

  • Ioga i estiraments: aquest tipus d’exercicis poden ajudar a relaxar el cos i alleujar els símptomes premenstruals i menstruals.
  • Cardio moderat: durant la fase folicular i d’ovulació, l’exercici cardiovascular moderat com córrer o caminar pot ser beneficiós per mantenir els nivells d’energia.
  • Exercicis de resistència: l’entrenament de resistència, com el pes, pot ser útil per mantenir la força muscular i millorar el benestar general en totes les fases del cicle menstrual.

Exercicis a evitar durant el cicle menstrual

Evita els entrenaments d’alta intensitat i els exercicis de càrrega pesada durant el cicle menstrual, ja que el cos pot ser més propens a lesions i malestar.