Estic embarassada: primera visita al ginecòleg

En cas de sospita d’embaràs o confirmació mitjançant el test, es recomana que la primera visita amb l’especialista en ginecologia sigui entre les 6 i les 9 setmanes de gestació. Des de Ginecòlegs Granollers desaconsellem fer-ho abans ja que difícilment l’exploració permetrà obtenir la informació necessària per confirmar l’embaràs i determinar-ne el tipus. Així doncs, aquesta primera visita servirà per: verificar la diagnosi mitjançant ecografia, elaborar l’historial clínic de la futura mare i establir la data prevista del part.

L’exploració mitjançant una ecografia vaginal permetrà a l’especialista obtenir molta informació de l’embaràs en la primera visita. D’entrada, la prova serveix per confirmar el diagnòstic a partir de la presència del sac amniòtic, però també per descartar qualsevol patologia com un embaràs ectòpic -fora de l’úter- o anembrionat -sense embrió- i que provocarà que l’embaràs no tiri endavant. L’ecografia també revelarà si es tracta d’un embaràs únic o múltiple, i en segons quins casos també serà possible escoltar el cor de l’embrió.

Un altre dels elements que formen part de la primera visita al ginecòleg en cas d’embaràs és l’elaboració de l’historial clínic de la futura mare. Interessen especialment els antecedents familiars com malalties, al·lèrgies o intervencions quirúrgiques i que puguin tenir conseqüències sobre l’embaràs. L’especialista també encarregarà una avaluació de l’estat de salut de la mare, amb control de pes, pressió i analítques de sang i orina.

Finalment, aquesta primera visita servirà per establir la data prevista del part, que es fixa 40 setmanes després de l’inici de l’última menstruació. A més de donar consells sobre nutrició, bons hàbits i fixar les noves cites, l’especialista respondrà totes les preguntes i temors que se li plantegin al voltant de l’embaràs.