Diferents estudis revelen que entre un 25 i un 50% de les dones pateix dolor menstrual, que sol aparèixer un o dos dies abans de tenir la regla i fins les primeres 24 hores. No obstant, en alguns d’aquests casos, la dismenorrea -que és el nom que rep aquest tipus de dolor- és severa: pot limitar l’activitat normal de la dona i fins i tot necessitar d’un tractament. A més, en dones majors de 30 anys i amb fills es pot donar el cas de tenir el dolor més continuat i durant tot el cicle. En aquest article us volem explicar les possibles causes d’aquest dolor i també algunes solucions per alleujar-lo.
En la gran majoria de casos, l’origen d’aquest dolor està en les contraccions que fa l’úter per expulsar l´endometri que es desprèn junt amb la sang que l´acompanya. Però en 1 de cada 10 dones hi ha alguna patologia -com l’endometriosi- que empitjora el dolor. Dies abans de tenir la regla, poden aparèixer molèsties a la zona baixa de l’abdomen i també a l’esquena. Nàusees, vòmits, diarrea i mal de cap, també són símptomes que s’associen a la menstruació. La fatiga, mal de cames, l’ansietat o fins i tot un estat depressiu, són conseqüències associades al dolor menstrual i als canvis hormonals qu´es produeixen.
Tot i que sol disminuir amb l’edat i , sobre tot, al tenir fills, aquest dolor pot ser permanent durant tota la vida de la dona. És difícil d’evitar, però des d’aquí fem algunes recomanacions a les dones que el pateixen perquè el visquin amb menys intensitat. Coses que es poden fer per disminuir els símptomes del dolor menstrual: exercici físic de manera regular, mantenir una dieta sana i equilibrada i augmentar el consum de líquids a través de l’aigua, la fruita i la verdura. Els exercicis de ioga també afavoreixen la disminució del dolor. Per paliar-lo es poden utilitzar antiinflamatoris, un coixí de calor o fins i tot tractament hormonal amb anticonceptius. Un metge especialista ens ajudarà a escollir el millor mètode per reduir aquest dolor tant en els casos lleus com els més severs.