Comprendre els cicles menstruals irregulars: detectar-los i entendre’n les causes

Els cicles menstruals irregulars poden ser una font de preocupació per a moltes dones, ja que poden indicar desequilibris hormonals o d’altres problemes de salut.

Quan parlem de cicles menstruals irregulars ens referirem a variacions en la durada, freqüència o intensitat del període menstrual. En lloc del cicle de 28 dies amb menstruació durant 3 a 7 dies, les dones amb cicles irregulars poden experimentar menstruacions que són massa curtes, massa llargues o que es produeixen de manera imprevisible.

Com detectar els cicles menstruals irregulars?

Patró de sagnat, consistència del flux, variació de durada i absència de menstruació

Hi ha diversos signes que poden indicar la irregularitat del cicle menstrual:

  • Variacions en la durada: observar canvis significatius en la durada del cicle menstrual, com ara menstruacions que duren menys de 21 dies o més de 35 dies.
  • Variacions en el patró de sagnat: experimentar canvis en el volum o la consistència del flux menstrual, com ara períodes excepcionalment lleugers o excepcionalment abundants.
  • Absència de menstruació: experimentar períodes de temps llargs sense menstruació, coneguts com amenorrea.

Causes dels cicles menstruals irregulars

Els cicles menstruals irregulars poden ser causats per diverses raons, incloent:

  • Desequilibris hormonals: desregulacions en els nivells d’hormones com l’estrògen i la progesterona poden afectar el cicle menstrual.
  • Síndrome d’Ovari Poliquístic (SOP): És una condició en què els ovaris produeixen una quantitat excessiva d’hormones masculines, provocant cicles menstruals irregulars, entre altres símptomes.
  • Trastorns de la tiroides: tant l’hipotiroidisme com l’hipertiroidisme poden afectar el cicle menstrual.
  • Problemes de pes: tant l’excés de pes com un pes excessivament baix, poden afectar els nivells d’hormones i causar cicles menstruals irregulars.

Els cicles menstruals irregulars sempre son motiu de preocupació?

Els cicles menstruals irregulars no sempre són motiu de preocupació, però poden indicar problemes de salut subjacents que requereixen atenció. És important estar atent als canvis en el cicle menstrual i buscar assessorament mèdic si es detecten irregularitats persistents o preocupants. Mitjançant una detecció precoç i una comprensió de les causes, es pot abordar adequadament qualsevol problema de salut associat amb els cicles menstruals irregulars.