Cicle menstrual: fases i durada

El cicle menstrual té una durada aproximada de 28 dies i genera canvis en el cos de la dona, especialment en els ovaris i l’úter. Això es produeix per l’acció que exerceixen sobre ells les hormones sexuals femenines i cada dona pot presentar diferent durada i diversos símptomes en les fases del cicle.

Què passa en cadascuna de les fases del cicle menstrual de la dona?

El cicle menstrual oscil·la entre 23 i 35 dies i algunes dones tenen cicles més llargs, més curts o més o menys intensos, encara que tots presenten cinc fases diferenciades:

  • Menstruació; el cicle comença amb l’arribada de la regla, un sagnat que significa la descamació de l’endometri. En cas d’estar embarassada, la dona experimentaria una implantació embrionària.
  • La segona fase correspon a la fase fol·licular, també coneguda com a fase proliferativa o fase preovulatòria, i consisteix en un creixement dels fol·licles ovàrics. Aquesta etapa transcorre entre l’inici de la menstruació i fins que arriba l’ovulació.
  • Al voltant del dia 14 del cicle menstrual, es produeix una hipòfisi, és a dir, una pujada dels nivells de LH (hormona luteïnitzant) i això provoca l’ovulació o fase ovulatòria. En aquesta etapa, el fol·licle de Graaf (fol·licle dominant) es trenca i l’òvul madur que té a l’interior s’allibera, cap a la trompa de Fal·lopi. Aquest és el període en el qual la dona és més fèrtil, cosa que significa que és més probable que es quedi embarassada.
  • La quarta etapa es diu fase lútia, fase secretora o fase post ovulatòria i és aquella que comença després de l’ovulació i que acaba quan acaba el cicle menstrual, és a dir, fins que torna a venir la menstruació. El fol·licle trencat es transforma en un cos groguenc o cos luti i aquest és el que s’ocupa de produir les hormones femenines, és a dir, els estrògens i la progesterona.
  • L’última fase del cicle menstrual és la fase isquèmica, en la qual es produeix el començament d’un nou cicle. Si l’òvul que va ser alliberat no s’ha fecundat per un espermatozoide, el cos luti desapareix. D’aquesta manera, la producció d’hormones femenines disminueix de manera gradual i l’endometri és d’escama i s’elimina per la vagina, produint, de nou, l’arribada de la menstruació.

 

Qualsevol anomalia durant el cicle menstrual podria significar una alteració en el cos de la dona, de manera que és recomanable consultar amb el teu ginecòleg/a, per a detectar quina és la causa i posar solució com més aviat millor.