Anestèsia durant el part: tipus i el perquè de cada una

El sistema de salut del nostre país és cada vegada més respectuós amb la voluntat de la dona de viure el part, i també posa al seu abast els recursos necessaris per minimitzar el dolor inherent en aquest punt final de l’embaràs. Cada dona viu amb intensitat i en moments diferents les contraccions de l’úter i els canvis en el canal del part. Per això, quan arriba l’hora d’aplicar-la, la dosi i el tipus d’anestèsia es pot adaptar a cada situació i necessitat. A més, el personal mèdic també pot recomanar aplicar-la sempre que calgui per protegir la salut de la mare i el nadó. En aquest post us volem explicar quins tipus d’anestèsia s’apliquen durant el part i en quin moment es poden administrar.

L’anestèsia epidural és de caràcter regional i ofereix una gran seguretat per a la mare i el nadó i permet gaudir del seu naixement. El metge o la llevadora recomanaran el millor moment per administrar-la, ja que se sol aplicar quan les contraccions estan avançades i per evitar el dolor del final de la dilatació i el part. L’objectiu és que la dona pugui viure aquest moment amb la màxima naturalitat però també amb una certa tranquil·litat. Una variant d’aquesta és la walking epidural, que permet a la dona caminar sense notar en excés els dolors de les contraccions. L’anestèsia epidural pot ser vàlida també en cas de part per cesària, ja que l’únic que caldrà és administrar la dosi corresponent i d’aquesta manera la mare podrà rebre el seu fill en les mateixes condicions que en el part vaginal. L’equip mèdic optarà per l’anestèsia general només en casos de cesàries d’urgència en què no hi ha temps d’aplicar una altra tipus d’anestèsia.

Finalment, existeix la possibilitat d’aplicar anestèsia local durant el part, en casos en què no s’ha aplicat cap altre tipus d’anestèsia. És útil sobretot a la part final del naixement, per mitigar el dolor ocasionat per l’estirament del perineu on en cas d’episiotomia o esquinçament.

L’aplicació de l’anestèsia local i regional durant el part ha de ser un complement a l’aplicació de les tècniques de concentració i respiració que s’ensenyen a les classes de pre-part, i que seran de gran ajuda en aquest moment.