Alimentació i lactància materna

L’embaràs i la criança de les criatures estan envoltats de tòpics que han persistit al llarg del temps. I la lactància materna no se n’escapa. L’alimentació durant aquest període -recordem que l’Organització Mundial de la Salut recomana la lactància exclusiva en els 6 primers mesos de vida del nadó i combinada fins els 2 anys- genera alguns dubtes que no sempre troben la resposta adequada. En aquest article, des del Centre de Ginecologia i Obstetrícia us volem donar algunes orientacions sobre l’alimentació i la lactància.

Si no hi ha cap contraindicació, i igual que en l’embaràs, és important mantenir una dieta variada i equilibrada durant la lactància. En aquest període, duri el que duri, es dona per suposada la capacitat de la mare per produir la llet en la quantitat i qualitat necessàries per al seu nadó. Per tant, el primer tòpic que cal trencar és que no cal menjar en més quantitat durant la lactància, ja que serà el mateix cos el que anirà regulant el metabolisme i el que gestionarà les reserves de greix -energia- de què disposa. Així doncs, més que la quantitat, el que cal tenir en compte és la qualitat i el tipus d’aliments.

D’entrada, els nutrients que cal potenciar durant la lactància són l’energia, la proteïna, les vitamines A, B, C i E i minerals com el iode, el seleni i el zinc. Si posem alguns exemples, és recomanable el consum d’hidrats de carboni presents especialment en els cereals i la patata, així com el peix blau un parell de cops a la setmana, perquè ens aportarà àcids grassos Omega 3 beneficiosos per al desenvolupament del cervell. Fruita, verdura, proteïna en forma de carn magra, ous i llegums, calci i una augment de la hidratació serien el complement perfecte per una alimentació correcta durant la lactància.

I quins aliments cal evitar? Primer que tot, hem de dir que tot i haver alguns aliments que poden fer variar el gust de la llet materna, això no implica que la criatura l’hagi de rebutjar, i més si són aliments que la mare ja prenia abans d’iniciar la lactància. Per tant, es pot menjar de tot. Dit això, el que sí que cal limitar és el consum de cafeïna i suprimir el tabac i l’alcohol. Recordem que a través de la llet materna es poden expulsar diverses substàncies nocives i que van a parar directament al nadó.