En l’article d’avui volem parlar-te d’hormones femenines, perquè sàpigues com entendre-les i com interpretar els senyals que alerten d’un desequilibri hormonal.
Quan parlem de desequilibri hormonal podem referir-nos a una diabetis, trastorns de tiroides o fins a la síndrome d’ovari *poliquístico. Les hormones són molt importants en el nostre cos i si no estan equilibrades, podrien crear problemes en la nostra pell, alterar el nostre pes i fins a influir en el nostre estat d’ànim.
Són molts els factors que poden alterar la quantitat d’hormones femenines; l’hora del dia, el nostre estat de salut, el cicle menstrual, alguns medicaments, l’estrès, l’embaràs, factors emocionals…
Però comencem pel principi…
Què són les hormones femenines i per què són importants per al nostre cos?
Són molècules que es generen en el nostre sistema endocrí i tenen la funció d’enviar missatges a diferents parts del nostre cos. Les hormones femenines ens ajuden a regular la fam, la pressió arterial i fins al desig sexual i, encara que són importants per a la reproducció, també són essencials per a tots els sistemes del cos.
Podem distingir dos tipus d’hormones femenines:
- Estrògens; Són hormones femenines que es generen, principalment, en els nostres ovaris i la seva funció és la de madurar l’aparell genital, per a fer-lo fèrtil. Aquestes hormones produeixen diversos efectes, com ara l’amplitud de la pelvis, l’augment dels sins, el creixement de les ungles i el cabell o canvis en el sistema venós. A més de per a l’aparell genital, els estrògens serveixen també per a contribuir al manteniment de la massa òssia, per a facilitar la relaxació de les parets arterials i augmentar l’aportació sanguínia als teixits, per al creixement de neurotransmissors i fins i tot actuen sobre la pell, mantenint uns bons nivells de col·lagen.
- Progesterona; És una hormona que neix de la ruptura cíclica d’un fol·licle ovàric. La necessitem perquè l’úter i els sins puguin desenvolupar-se i funcionin correctament i prepara el nostre cos per a la implantació de l’embrió.
Sabies que la producció d’hormones femenines comença en l’etapa intrauterina?
Encara que els seus nivells són més baixos que en l’edat adulta, les hormones femenines ja són presents en la nostra vida abans de néixer. En la pubertat augmenten la seva producció i ens serveixen per a la fecundació, la implantació, l’embaràs o el part.