Els canvis hormonals, d’estat d’ànim i físics són factors que condicionen el reinici de les relacions sexuals després del part. Es recomana esperar fins que el coll de la matriu estigui ben tancat i no hi hagi pèrdues de sang, cosa que sol passar una mitjana d’entre 30-35 dies després del part. És el que popularment es coneix com a quarantena. En el cas de l’alletament matern, la primera regla apareixerà de manera molt variable. Mentre que en el cas de les dones que opten per alimentació en biberó, la regla els vindrà aproximadament a les 6 setmanes d’haver donat a llum. Ara bé, l’ovulació passa unes dues setmanes abans del període, per tant, és poc recomanable mantenir relacions sexuals sense mètodes anticonceptius si no es vol un nou embaràs. Molts embarassos no desitjats ocorren en els primers mesos després del part.
Així doncs, es pot iniciar l’anticonceptiu a partir de la tercera setmana d’haver parit, sense esperar que vingui la primera regla. A partir d’aleshores es poden fer servir el preservatiu, l’implant anticonceptiu i la minipildora. El DIU o el DIU hormonal es poden inserir a partir de les quatre setmanes.
Si la parella vol ampliar la família en el termini d’un any, els mètodes possibles són la minipíndola, la píndola combinada, el pegat anticonceptiu, l’anell vaginal i el preservatiu . En cas de la lactància materna, es recomana esperar fins que la criatura tingui sis mesos per prendre la píndola combinada, el pegat i l’anell; es pot fer servir la minipindola de només progesterona. D’altra banda, si no es desitja tenir més fills durant un cert temps -més d’un any-, també es poden utilitzar anticonceptius d’acció llarga, com l’implant anticonceptiu, el DIU normal i el DIU hormonal.
I un últim apunt sobre la lactància materna. Quan la lactància és exclusiva, la criatura té menys de 6 mesos i la regla no ha reaparegut, el risc d’embaràs és només d’un 2%. Amb tot, si es mantenen relacions sexuals en aquest període el més recomanable és utilitzar mètodes anticonceptius.