El procés d’ovulació és el moment en el qual un òvul és alliberat pels ovaris i es mou, a través de les trompes de Fal·lopi, per a ser fertilitzat per un espermatozoide. En circumstàncies normals, l’ovulació ocorre aproximadament a la meitat del cicle menstrual d’una dona i, durant aquest temps, les possibilitats de quedar embarassada són majors, ja que l’òvul està disponible per a ser fertilitzat. No obstant això, a vegades ocorren situacions en les quals una dona pot quedar embarassada amb la regla.
Per què si tens menstruacions curtes o irregulars és més probable que quedis embarassada amb la regla?
Si una dona té un cicle menstrual curt significa que el temps entre l’inici del seu període i l’ovulació és més curt del normal i pot haver-hi un òvul present en l’úter, quan la dona encara està menstruant. A més, l’esperma pot viure dins del cos d’una dona fins a cinc dies després de la relació sexual, per la qual cosa una dona pot quedar-se embarassada amb la regla. Si una dona té relacions sexuals al final del seu període menstrual i ovula d’hora en el seu següent cicle, és possible que quedi embarassada.
El risc d’embaràs durant la menstruació també augmenta si una dona té cicles menstruals irregulars, perquè el moment de l’ovulació és menys predictible. A més, uns certs factors com l’edat, la salut reproductiva i l’ús d’uns certs medicaments, poden afectar la durada i regularitat del cicle menstrual i pot augmentar el risc de quedar embarassada amb la regla.
L’embaràs no sols ocorre a través de la penetració vaginal, ja que l’ejaculació prop de l’obertura vaginal també pot resultar en un embaràs, independentment del moment del cicle menstrual. Encara que és poc comú, el líquid pre-eyaculatori podria entrar i fertilitzar un òvul. Hauràs de tenir en compte que les possibilitats de quedar embarassada amb la regla són baixes, però no nul·les. La menstruació no és un mètode anticonceptiu de confiança, de manera que és important prendre mesures anticonceptives adequades, per a evitar embarassos no desitjats.
Si vols saber quin és el millor mètode anticonceptiu és important consultar amb el teu ginecòleg/a de confiança, perquè pugui valorar quin és el més adequat, segons les teves necessitats o els teus objectius a curt o llarg termini.