10 hàbits saludables durant la menopausa

La menopausa, és a dir, la fi natural de la menstruació, implica que els ovaris deixen de funcionar i que, per tant, disminueixin els nivells dels estrògens i progesterona, les hormones femenines. Entre els símptomes més habituals hi ha les sufocacions, trastorns del son, alteracions vaginals i la salut sexual, afectacions en l’estat d’ànim, la tendència a l’augment de pes i un increment del risc de patir osteoporosi o malalties cardiovasculars.

Fins fa poc menys d’un segle la solució a la disminució de les hormones femenines eren els tractaments amb medicaments que contenien horrmones per compensar les que el cos deixava de fabricar. Avui dia està comprovat que mantenir uns hàbits saludables pot ajudar a reduir fins a un 70% els efectes de la menopausa. En aquest article us donem 10 consells de vida saludable que us poden ajudar a mantenir-vos sanes i a fer front als canvis que comporta la menopausa:

  1. Ull amb la dieta. Necessitarem una dieta rica en calci i vitamina D, amb el mínim de greixos saturats i que sigui abundosa amb greixos essencials omega 3 i 6. Tinguem presents aliments com les verdures, la fruita i les llegums.
  2. Activitat física moderada gairebé cada dia. Si no s’està acostumada a l’esport, recomanem activitats com pilates o ioga.
  3. Zero tabac i alcohol. Cal eliminar aquests hàbits tòxics, clars afavoridors de l’osteoporosi i problemes cardiovasculars.
  4. Dormir bé. Recomanem dormir entre 8 i 10 hores diàries i limitar les migdiades a 20 minuts.
  5. Salut vaginal. Utilitzeu productes hidratants per evitar la sequedat i la falta de lubricació. A més, una vida sexual activa contribueix a millorar la salut de la vagina.
  6. Combateu les sufocacions vestint roba lleugera i de teixits naturals, begudes fresques i amb respiracions lentes i profundes.
  7. Prendre el sol 15 minuts cada dia ens ajudarà a pujar els nivells de vitamina D, que afavoreix l’absorció a l’intestí del calci ingerit a la dieta.
  8. Eviteu l’estrès, ja que pot afectar de manera negativa el sistema defensiu a través de canvis en la composició de la microbiota.
  9. Dediqueu un temps a la lectura, una activitat que demana parar atenció al que s’està llegint i que per tant afavorirà una millor concentració i a prevenir problemes de memòria, sovint també associats a la menopausa.
  10. I l’últim però no menys important recomanació d’hàbits saludables durant la menopausa: acudiu a l’especialista. Al Centre de Ginecologia i Obstetrícia resoldrem els vostres dubtes sobre aquesta nova etapa, a més de recordar-vos la importància de realitzar controls regulars per a la tensió arterial, colesterol i glucosa.