Treballar el sòl pelvià durant la menopausa

El sòl pelvià és un conjunt de músculs, nervis i teixits connectats situats entre l’os púbic i la base de la columna vertebral. Encara que una gran part de les dones ho desconeix, la musculatura pelviana té una funció fonamental: sosté la bufeta i l’úter i al mateix temps ajuda a mantenir el control sobre la bufeta mateixa i els moviments intestinals. D’entre els canvis que la menopausa provoca en el cos de la dona, la falta de producció d’estrògens per part dels ovaris pot provocar alteracions a nivell del sòl pelvià, amb possibles conseqüències com la incontinència urinària o el prolapse, que és el descens d’un dels òrgans pelvians que la musculatura mateixa no pot subjectar.

Durant tota la vida de la dona prèvia a la menopausa podem vetllar pel manteniment d’aquesta musculatura, adoptant posicions del cos correctes, sense carregar massa pesos o evitant exercicis de fort impacte. En el cas de les dones que han tingut fills, els embarassos i els parts afavoreixen l’afebliment dels músculs, i per tant les pot fer més vulnerables a tenir problemes originats pel sol pelvià en l’etapa de maduresa vital que implica la menopausa.

Però, a més de mantenir una posició del cos adequada, com podem treballar el sol pelvià durant la menopausa? Ja abans de la menopausa, però també quan entrem en aquesta nova etapa vital, és important realitzar els coneguts com exercicis de Kegel. Praticada de manera regular, aquesta tècnica és molt positiva per enfortir els músculs del sòl pelvià. És important que els haguem fet des d’anys abans, sobretot després del part, ja que són una eina preventiva de molt valor. Amb tot, mai és tard per començar-los a posar en pràctica, perquè són una manera efectiva perquè els músculs es puguin contraure millor i que per tant disminueixi la probabilitat de prolapse o incontinència urinària. Els exercicis de Kegel es poden combinar també amb altres teràpies com l’hormonal o el tractament làser.

L’alteració del sòl pelvià és una de les possibles conseqüències de la menopausa, i en cada dona es manifesta de manera diferent. Conscients d’aquest fet, al Centre de Ginecologia i Obstetrícia donem consell i solucions personalitzades a les dones que a causa de la menopausa pateixen alteracions en aquesta musculatura.