Quant pot durar un part?

Cal tenir en compte que cada part és diferent i per tant la durada també varia molt d’un part a un altre. En general, diem que la seqüència d’un part té una durada mínima d’unes 5 hores si tenim en compte totes les fases, que són les següents: dilatació, expulsió i deslliurament. Es desconeixen exactament les causes que activen el part, però es consideren normals aquells que tenen lloc entre les 37 i les 42 setmanes de gestació. El que no es pot preveure en cap cas és quina durada tindrà el part, que dependrà de les condicions de la dona, la seva morfologia, la posició del nadó o de si és el primer part.

Després d’unes hores o fins i tot dies amb contraccions irregulars, amb símptomes similars als que es tenen durant la menstruació, la dona arriba a la primera fase del part, la dilatació. En aquest moment les contraccions són rítmiques i doloroses i la seva intensitat i freqüència fan possible la dilatació i escurçament del coll de l’úter. Primer són curtes i espaiades, però a mesura que passen les hores les contraccions són molt més freqüents i intenses. Pot ser que la dona arribi a aquesta fase amb la bossa d’aigües trencada o sencera. La fase de dilatació és la més llarga de totes i pot durar entre 4 i 8 hores depenent si la dona és primerenca o no. I acaba quan el coll de l’úter haurà arribat a un diàmetre de 10 centímetres, suficients perquè el nadó pugui continuar el seu camí.

Quan acaba la fase de dilatació s’entra a la següent, que és la fase d’expulsió. Mica en mica, el nadó passa pel coll de l’úter dilatat, pel canal pèlvic i sortirà per la vagina amb l’ajuda de la mare. Durant aquest temps la dona nota una pressió en la seva part inferior i ganes d’empènyer. Aquesta fase pot durar entre 15 minuts i una hora i mitja, tenint en compte que pot durar menys en dones que ja han passat per un part.

La fase de deslliurament comença just en aquest punt, quan ja ha sortit tot el cos del nadó. Una mica després del naixement, tornen a aparèixer unes contraccions no doloroses que provoquen l’expulsió de la placenta, procés que ocupa entre 15 minuts i 1 hora. Normalment la placenta surt sola i la dona no ha d’empènyer. Una vegada ha sortit, es dona el part per finalitzat.