Dieta i esport post-part

L’embaràs implica una transformació del cos de la dona, tant per alimentar i tenir cura del fetus durant la gestació com per preparar-se per al moment del part i per a l’alletament del bebè. I una vegada ha passat el part, l’atenció continuada a la criatura, sobretot en els primers mesos de vida, fa que el retorn a les condicions físiques prèvies de la dona sigui -també- un procés lent i que necessiti fer el seu camí. No és recomanable obsessionar-se per tornar al pes anterior a l’embaràs, i més si la dona opta per l’alletament. Però igualment cal intentar mantenir una vida activa i una dieta al màxim d’equilibrada.

En aquest sentit, la dona ho pot tenir molt més fàcil si durant l’embaràs ja s’ha anat preparant per al post-part. Caminar i fer activitat física acompanyat d’una dieta sana i pensada per a la mare i el futur nadó, són una bona llavor perquè una vegada ha passat el part la dona pugui recuperar més ràpidament la situació anterior de pes i condició física.

Referent a l’activitat física i esportiva, cal moure’s des del primer dia que s’arriba a casa després del part. Si no hi ha cap motiu mèdic que ho impedeixi, encara que sigui poca estona cal fer activitat cada dia, mica en mica, i anar-la augment de manera gradual. És molt important que sigui progressiva i adaptada a la situació i al cos de cadascuna. En cas de la lactància, el cansament pot ser més acusat i cal tenir-ho en compte. En qualsevol cas, els especialistes poden recomanar el millor tipus d’exercicis, ja siguin generals o bé específics com els de recuperació del sòl pèlvic mitjançant hipopressius. També hi ha centres esportius amb programes especialment dissenyats perquè les mares puguin fer esport amb els seus nadons.

La dieta és molt important en totes les etapes de la nostra vida. Però en aquest cas cal tenir molt present que tot allò que menja la dona, li transfereix al bebè durant l’embaràs, i posteriorment a través de la llet materna. Així doncs, la recomanació perquè el cos de la dona recuperi el pes previ a l’embaràs és seguir una dieta variada i equilibrada, amb fruita, verdura i proteïna, i que aporti tots els nutrients necessaris. En el cas de la lactància és habitual tenir més set, ja que el cos necessita més líquid per generar la llet.

Finalment, i encara que sovint sigui molt difícil o fins i tot sembli impossible, la mare ha d’intentar descansar al màxim d’hores possibles. I una manera de fer-ho és posar-se a dormir quan el petit també dorm, ja que quan estigui despert serà del tot impossible.