Què hem de portar a l’hospital?

Quan faltin poques setmanes per la data prevista del part cal tenir preparades les coses necessàries per aquest moment, tant per al bebè com per a la mare. En el cas d’haver decidit donar a llum el nadó en un centre hospitalari, hi ha una sèrie d’objectes -tant per al petitó com per a la mare- que cal portar a l’iniciar-se el procés del part. De tota manera, és recomanable informar-se en el centre on tenim previst dirigir-nos, sigui privat com públic, on ens podran orientar amb tots els detalls necessaris sobre el que cal dur a l’hospital. Sigui com sigui, cal tenir-ho a punt i a dins de les maletes, i fins i tot portar-ho en el cotxe, per quan arribi el moment.

Per al bebè

Pel que fa a la roba, el recomanable és posar a la maleta 3 mudes completes. Les peces de roba de recent nascut solen ser bodis, pijames o les anomenades samarretes de batista, confeccionades amb tela o cotó. També és important un gorret, ja que els recent nascuts perden la calor pel cap i així queden protegits. En referència a la higiene, cal dur bolquers de talla 0, tot i quan tornem a casa decidirem si continuem fent servir els d’un sol ús o els de tela, que generen menys residus. Completa aquest conjunt l’oli o llet netejadora, sabó neutre, esponja suau especial, crema pel canvi de bolquer i tovalloletes humides. Finalment, per embolcallar el bebè farà falta una manta, una muselina o un foulard. Depenent de l’època de l’any la podem preparar més o menys gruixuda.

Per a la mare

D’entrada, cal tenir en compte que ens hem d’endur la documentació mèdica, la cartilla de seguiment de l’embaràs i -si el tenim- el pla de part. Pel que fa a la roba, parlem de peces específiques per al postpart i relacionades amb la facilitació de l’alletament, com les camises de dormir obertes i els sostenidors especials de lactància, que els podem haver fet servir ja durant les setmanes finals de l’embaràs a causa de l’augment de pit. Relacionats amb aquest tema, també caldran alguns discos de lactància. I pel que fa a la higiene personal, a banda dels objectes habituals, en aquest cas és necessari pensar en les calcetes i les compreses postpart, ja que estan fetes amb cotó i per tant eviten possibles irritacions de la zona vaginal.